Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Vertrekbewegingen (percentage) (2022)

Toelichting

Percentage totale vertrekbewegingen
Het totale aantal vertrekbewegingen (zowel binnen als buiten de gemeente) is uitgedrukt ten opzichte van de gemiddelde bevolking. In Deventer hebben zich de afgelopen tien jaar gemiddeld ruim 5.200 personen per jaar gevestigd, terwijl er in die periode ruim 4.900 personen vertrokken. Dat betekent dat het migratiesaldo de afgelopen 10 jaren positief is en ruim 300 per jaar bedraagt.  
Binnen de gemeente verhuisden het afgelopen jaar ruim 6.100 personen waarmee het totaal aantal vertrekbewegingen op bijna 10.600 uitkomt. Relatief gezien is dat ruim 10 procent van de bevolking. Dit aandeel is het hoogst in de Binnenstad (bijna 19%) en Rivierenwijk en Schalkhaar (ruim 15%) en het laagst in Diepenveen,  de Hoven, Okkenbroek en Lettele (miinder dan 6%). Op het kaartbeeld wordt het totaal aantal vertrekbewegingen (vertrekken + binnenverhuizingen) gepresenteerd.

bron: Gemeente Deventer

De Hoven

De naam De Hoven komt van de buitentuin van Deventenaren in de 17e eeuw. Deze buurt wordt ook wel de Worp genoemd en is als enige buurt gelegen aan de westzijde van de IJssel. Het woongebied ligt ingesloten door de weg naar Twello, de spoorlijn Deventer-Apeldoorn en het Worpplantsoen. Dit is het oudste park van Europa en het enige park in de wereld dat in de uiterwaarden ligt.