Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Personen van Turkse afkomst (aandeel) (2024)

Toelichting

Turkse afkomst
Al vanaf de jaren dertig trok de Deventer industrie werknemers aan uit bijvoorbeeld Spanje en Italië. In de jaren zeventig richtten de Deventer bedrijven zich op de Turkse werknemers. Aanvankelijk als tijdelijke krachten, maar later blijvend. Begin jaren negentig was er sprake van een sterke groei als gevolg van de gezinshereniging vanuit Turkije. Naar herkomst vormen de personen met een Turkse achtergrond de grootste groep migranten, met bijna 7.000 personen. We spreken hier niet meer over personen met een andere nationaliteit, maar over personen met een ander land van herkomst, ofwel de nieuwe Deventenaren.

bron: Gemeente Deventer en CBS

Borgele en Platvoet

Borgele is gelegen ten noorden van de ringweg Ceintuurbaan en ligt deels aan de spoorlijn Deventer-Zwolle. Het wordt verder begrensd door de Laan van Borgele/Boxbergerweg (tot aan de Zandwetering) en door de IJssel aan de westzijde. In het noorden wordt het begrensd door het landelijke gebied van de voormalige gemeente Diepenveen. Het wordt doorsneden door de Havezatelaan en de Overstichtlaan. Borgele is een woonbuurt met overwegend huurwoningen die zijn gebouwd na 1965. De buurt is gebouwd volgens een strak stedenbouwkundig patroon. Er komt veel etagebouw en hoogbouw voor in Borgele.
Wijkcentrum de Schalm vormt het kloppend hart van de buurt. Na een grootschalige herinrichting van de openbare ruimte is nu ook het winkelcentrum geheel en al vernieuwd.

Platvoet ligt ten noorden van de Overstichtlaan (ook al hoort de Boutensgaarde ook bij  Platvoet). Aan de oostzijde vormt  de spoorlijn Deventer-Zwolle de wijkgrens. De IJssel in het westen en het landelijk gebied van Diepenveen in het noorden vormen de overige begrenzingen. De Zwolseweg doorkruist dit gebied
Evenals Borgele omvat Platvoet veel huurwoningen. De buurt is na Borgele gebouwd en er komen veel etagewoningen voor. Op het Platvoetterrein, waar vroeger de Deventer Paaskermis werd georganiseerd, zijn vanaf 2006 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Platvoet kent verder geen voorzieningen waardoor bewoners vooral gericht zijn op Diepenveen, Keizerslanden of Zandweerd.