Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Ouderen (percentage) (2023)

Toelichting

Percentage ouderen
Landelijk zien we het aandeel inwoners boven de 65 jaar stijgen van 14% in 2005 naar 20% in 2022. Ook in Deventer is er een stijging van het aantal ouderen te zien, namelijk van bijna 14% in 2005 naar bijna 19% in 2023. Dus ook Deventer is aan het vergrijzen, maar relatief gezien in mindere mate. Een groeiende bevolking, met name in de jongere leeftijdsgroepen, in het eerste deel van de twintigste eeuw is hiervoor de verklaring. In absolute aantallen moeten we in Deventer echter rekening houden met een forse groei van bijna 17.500 ouderen op dit moment naar bijna 20.000 in 2020. Ten opzichte van 1985 betekent dit dat in 35 jaar het aantal ouderen in Deventer verdubbelt. Dit is te verklaren door een hogere levensverwachting, maar vooral doordat de naoorlogse geboortegolf toetreedt tot deze groep. De naoorlogse wijken en buurten, zoals Zandweerd-Noord, Borgele, het Ludgeruskwartier en Landsherenkwartier in Keizerslanden, Knutteldorp en Dorp Colmschate zijn sterk vergrijsd. Deze kennen een aandeel ouderen van vijfentwintig procent of meer. 

De prognosecijfers zijn afkomstig uit Pearl prognose 2011.

bron: Gemeente Deventer en CBS

Binnenstad

Geografisch gezien wordt het gebied binnen de oude vestigingswerken, waarvan nu vooral de grachtengordel nog zichtbaar is, tot de binnenstad gerekend. Uitzondering op deze regel vormt een gebied ingesloten door de Noordenbergsingel en de spoorlijn Deventer-Apeldoorn.

Het Centrum vormt het hart van Deventer. De Brink, met de vele horecagelegenheden, en het winkelgebied zijn belangrijke trekpleisters voor de stad.  De Deventer markt werd in 2014 uitgeroepen tot ‘De Beste Markt van Nederland’.

Het Bergkwartier kent veel middeleeuwse woningen die vanaf de jaren zeventig zijn gerestaureerd, waardoor de woonfunctie weer is versterkt. Ook vormt deze buurt het decor voor het jaarlijkse Dickens Festijn.

Het Noordenbergkwartier is een van oorsprong middeleeuws kwartier. In de jaren tachtig is hier hard gewerkt aan herstel van de buurt in het kader van ‘experiment buurtaanpak’

De grens van de  buurt Noordenbergsingel  is de spoorbrug over de IJssel. Het grasveld aan de kade is een bekende plek voor ontspanning bij zomers weer. Deze buurt herbergt ook enkele statige kantoorpanden.

Vanuit de vele statige kantoorpanden aan de Singel heb je een fraai uitzicht op het oude, door landschapsarchitect Springer ontworpen plantsoen met het Vogeleiland. Het plantsoen is ook de scheiding tussen de binnenstad en het centrale trein- en busstation. Ook kenmerkend is de nieuwbouw op het Boreelcomplex, dat zijn naam ontleent aan de voormalige kazerne van de Huzaren van Boreel.

De Raambuurt maakt deel uit van het stedelijke vernieuwingsproject de Grachtengordel, waarbij het accent ligt op het versterken van wonen. Het oude industriële karakter blijft wel zichtbaar. Oude en nieuwe woningen staan hier nog naast elkaar.

Het oorspronkelijke Knutteldorp is ontworpen in een tuindorp-concept door architect W.P.C. Knuttel en telde destijds 334 arbeiderswoningen. Rond 2000 zijn bijna alle huizen in Knutteldorp afgebroken en opnieuw gebouwd waarbij het oorspronkelijke stratenplan is gehandhaafd. Aan de IJssel zijn luxe appartementenflats gebouwd met zicht op deze rivier.