Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Inwoneraantal (2024)

Toelichting

Totale bevolking
De omvang van de bevolking in Deventer is de afgelopen decennia flink gestegen, van 67.000 inwoners in 1990 naar 84.000 in 2000 tot 103.415 op 1 januari 2024.  Deze toename is vooral toe te schrijven aan herindelingen met de gemeenten Diepenveen (1998) en Bathmen (2005). In de periode 2011-2013 is er sprake van een geringe afname van de Deventer bevolking. Vanaf 2014 is de Deventer bevolking weer toegenomen. 
De laatse tien jaren worden er jaarlijks 990 kinderen geboren. Daar tegenover staat dat er gemiddeld 925 personen overlijden, waarmee de zogenoemde natuurlijke aanwas op 65 personen ligt. Voor het aantal geboorten geldt dat er de afgelopen jaren sprake is van een duidelijke afname, terwijl het aantal sterfgevallen in Deventer de laatste jaren is toegenomen.
Verder vestigden er zich de afgelopen tien jaar gemiddeld 5.330 personen per jaar, terwijl er in die periode gemiddeld  4.910 personen vertrokken. Dit komt neer op een jaarlijkse toename door migratie van 420 personen. 

In de jaren tachtig en negentig hing de bevolkingsgroei sterk samen met de jaarlijkse woningbouwproductie, terwijl het aantal mensen dat uit Deventer vertrok een vrij autonome ontwikkeling kende. Begin deze eeuw zien we een kentering. De laatste jaren laten een daling van de vestigingen en een toename van het aantal vertrekken zien. Het migratiesaldo is vanaf 2010 zelfs negatief. In 2015 is er voor het eerst sinds jaren weer een positief migratiesaldo.

bron: Gemeente Deventer en CBS (prognosecijfers Pearl prognose CBS)

 

Zandweerd

Een aantal buurten in Zandweerd maakt deel uit van de zogenoemde Oude Schil rond de binnenstad van Deventer. Deze schil begint vanaf de IJssel en wordt afgemaakt door een aantal buurten in Voorstad, Rivierenwijk, de Raambuurt en De Hoven. Deze buurten hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze vrij compact gebouwd zijn met vrij weinig groen. De bebouwing in dit deel van de Zandweerd is wel weer heel divers.

De buurt Noorderplein  wordt doorsneden door uitvalswegen (Zwolseweg, Boxbergerweg en Rijsterborgerweg), waaraan enkele winkels zijn gevestigd. Het wordt begrensd door de spoorlijn richting Apeldoorn, Zwolseweg, Sint Jurrienstraat en de spoorlijn richting Zwolle.

Zoals de naam doet vermoeden wordt de buurt Zwolseweg doorsneden door de Zwolseweg en in het noordwesten begrensd door de J. van Vlotenlaan. De buurt kan worden omschreven als een vooroorlogse gegoede woonbuurt met vrij grote, in redelijke staat verkerende woningen.

De buurt  Lange Zandstraat is van oudsher een arbeidersbuurt. In de jaren tachtig hebben hier grootschalige renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden plaatsgevonden. Speeltuin de Ijssel ligt centraal in deze buurt.

Het meest kenmerkende van de buurt Zandweerd-Zuid  was het voormalige Ankersmitcomplex en de typische arbeiderswoningen in de directe nabijheid daarvan. Inmiddels heeft dit complex plaatsgemaakt voor vele nieuwbouwwoningen aan of rondom de IJsselkade en rondom de Breenberghstraat.

De woonbuurt Zandweerd-Noord  is met name na 1950 tot ontwikkeling gebracht. Typerend is de strakke verkaveling en  het vele groen. In het noorden van deze buurt ligt het sportpark de Zandweerd en de voormalige ijsbaan.

De Schrijversbuurt  is een naoorlogse woonbuurt. Kenmerkend voor deze buurt is de aanwezigheid van ouderenvoorzieningen zoals Corel en St. Jurrien. Recent is het voormalige woonzorgcentrum Corel aangepast en worden de appartementen verhuurd aan jongeren van 18 t/m 35 jaar.