Colmschate-Zuid2019
Legenda
Colmschate-Zuid
Colmschate-Zuid ligt qua fysieke index en veiligheidsindex vrijwel geheel boven het Deventer gemiddelde. De sociale index laat een wat diffuus beeld zien; de subindexen Capaciteiten en Binding doen het goed, vergeleken met de Deventer cijfers, maar de subindex Meedoen valt lager uit dan het Deventer gemiddelde.
Over de gehele linie zien we een verbetering op de meeste vlakken tussen 2017 en 2019, behalve op het gebied van Meedoen.
Fysieke index
2019
De fysieke index laat een gunstiger beeld zien dan in 2017. Op milieugebied lijkt dit vooral verklaard te worden door het lagere aantal huishoudens dat stankoverlast door bedrijven ervaart. Op het gebied van openbare ruimte lijkt de beleving mee te spelen dat inwoners minder last ervaren van rommel en hondenpoep op straat. Ook is de tevredenheid over onderhoud aan wegen, paden en pleintjes in de buurt gestegen, evenals de tevredenheid over het onderhoud aan perken, plantsoenen en parken in de leefomgeving. De ontwikkelingen rondom vastgoed en voorzieningen zijn gelijk aan die van twee jaar terug.
2017
Bij de fysieke index zien we geen scores meer onder het Deventer gemiddelde. De gemeentebrede gunstige ontwikkeling van milieu-objectief en het onderheidsniveau van de openbare ruimte zien we ook in Colmschate-Zuid terug.
2015
Voor Colmschate-Zuid zien we alleen in de fysieke index een beneden gemiddelde score, te weten bij ‘milieu’. Doordat de concentratie van stikstof (NO2) iets hoger is in deze wijk, valt de score voor milieu lager uit. De concentratie van stikstof ligt echter nog altijd ruim onder de wettelijke grenswaarde. Verder valt op dat de tevredenheid over het aanbod van voorzieningen op bijna alle onderdelen hoger is dan gemiddeld. Voorzieningen zijn echter niet altijd meer nabij gelegen. En hoewel een bovengemiddeld aandeel bewoners de auto kan parkeren op eigen terrein, blijft de tevredenheid over de parkeergelegenheid in de buurt iets achter.
Veiligheidsindex
2019
De veiligheidsindex laat eveneens een positieve ontwikkeling zien ten opzichte van 2017. Vooral op het gebied van inbraak, vandalisme en het aantal geweldsdelicten is een positiever beeld te zien. Wel wordt er meer overlast gerapporteerd dan twee jaar geleden. De mate van overlast ligt gelijk aan het Deventer gemiddelde.
2017
De Veiligheidsindex laat een gunstige ontwikkeling zien voor vandalismemeldingen, maar een ongunstige ontwikkeling voor inbraakmeldingen. De beleving van bewoners blijft op alle onderdelen (ver) boven het Deventer gemiddelde. De inzet in Colmschate-Zuid gericht tegen hangjongeren en jeugdoverlast lijkt effect te hebben: het aantal meldingen overlast van jeudigen is bijna gehalveerd. Het aantal bewoners wat aangeeft dat jeugdoverlast veel voorkomt in de wijk is gehalveerd.
2015
In de veiligheidsindex zien we voornamelijk scores die gunstiger uitvallen dan gemiddeld. Alleen het aantal registraties van vandalisme is niet hoger of lager dan gemiddeld. Daarnaast komt in de beleving van de bewoners inbraak net zo vaak voor als gemiddeld. Bij diefstal valt vooral op dat het aantal aangiftes van (brom)fietsendiefstal de helft is van het Deventer gemiddelde. Weinig bewoners geven dan ook aan dat diefstal van fietsen vaak voorkomt in de buurt. Bij vandalisme valt op dat weinig bewoners het idee hebben dat graffiti vaak voorkomt in de buurt, maar dat ze vaker en bovengemiddeld vaak het idee hebben dat vernieling van straatmeubilair voorkomt. Op basis van de officiële registraties kunnen we deze verfijning niet maken. Hoewel overlast een gunstige score laat zien, wordt er wel twee keer zo vaak overlast van jeugd gemeld dan gemeentebreed. Dit zien we echter niet terugkomen in de beleving van de burgers.
Sociale index
2019
Er zijn de afgelopen twee jaar relatief weinig ontwikkelingen waargenomen in de sociale index. Alleen op het deelgebied Meedoen hebben wat verschuivingen plaatsgevonden; zo ligt de maatschappelijke inzet wat lager dan in 2017. Inwoners zijn wat minder actief als vrijwilliger en mantelzorger, hoewel dit nog wel overeenkomt met het Deventer gemiddelde en ook niet lager uitkomt dan in 2015. Daarnaast lijkt het percentage dat aangeeft zich eenzaam te voelen wat te zijn toegenomen in Colmschate-Zuid. Ook dit resultaat komt overeen met het Deventer gemiddelde.
2017
Bij Capaciteiten zien we zowel gunstige als ongunstige ontwikkelingen. Bewoners van Colmschate-Zuid beoordelen hun eigen gezondheid minder vaak als (zeer) goed en hun levensstijl minder vaak als gezond. Er is een toename van het aantal bewoners dat niet zonder belemmering dagelijkse bezigheden kan uitvoeren. Dit kan verklaard worden door vergrijzing van de wijk. Er is sprake van een lichte daling van het aantal bewoners met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een WMO-voorziening. In toenemende mate zien we dat bewoners aangeven regie te hebben over het eigen leven. Ook geven minder mensen aan (zeer) slecht rond te kunnen komen met hun inkomen. Het aantal lager opgeleiden in Colmschate-Zuid stijgt, in tegenstelling tot de Deventer ontwikkeling. Wel zien we een daling van het aantal voortijdig schoolverlaters en een stijging van het aantal leerlingen die in het 3eleerjaar havo of vwo volgen. Onder Meedoen zien we het volgende:
- Minder bewoners van Colmschate-Zuid geven aan een baan te hebben. Ook is een lichte stijging zichtbaar van het aantal mensen dat langer dan een jaar werkloos is. Dit komt overeen met het beeld in Deventer.
- Vergelijkbaar met het beeld in Deventer zien we ook in Colmschate-Zuid een daling van het aantal mensen dat aangeeft regelmatig contact te hebben met familieleden, vrienden/kennissen en buren.
- Haaks op het Deventer beeld staat een flinke daling van het aantal bewoners wat aangeeft zich eenzaam te voelen.
- Ook zien we een gunstige ontwikkeling bij Maatschappelijke Inzet. Er zijn veel meer bewoners die vrijwilligerswerk doen. Ook het aantal mantelzorgers in de wijk is toegenomen. Deze ontwikkeling bevestigt het beeld dat in de wijk sprake is van veel sociale betrokkenheid en actieve (wijk)verenigingen.
Bewoners in Colmschate-Zuid voelen zich verbonden met hun wijk.
2015
Ook in de sociale index zien we overwegend gunstige resultaten in vergelijking met de gemeentelijke cijfers. Geen enkele onderliggend onderwerp scoort lager dan gemiddeld. Bewoners voelen zich over het algemeen gezond, kunnen financieel goed rondkomen, zetten zich frequent in als vrijwilliger of mantelzorger en zijn tevreden met de buurt waarin zij wonen.
Over de wijk Colmschate-Zuid
Colmschate-Zuid
De grenzen van het gebied Colmschate-Zuid worden in grote lijnen bepaald door de spoorlijn Deventer-Almelo, de spoorlijn Deventer-Zutphen en de grenzen met de voormalige gemeenten Bathmen en Gorssel. Uitzondering hierop vormt het deel van het dorp Colmschate rond de Stationsweg en Achterhoeksweg dat van origine deel uitmaakt van het dorp Colmschate dat in zijn geheel tot Colmschate-Zuid wordt gerekend.
De wijk Colmschate-Zuid bestaat enerzijds uit het dorp Colmschate en enkele buurtschappen en anderzijds uit nieuwbouw uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Een groot deel van de nieuwe buurten in Colmschate-Zuid zijn te typeren als bloemkoolbuurten: kleinschalig, verspringende rooilijnen en wisselende woningplattegronden van eengezinswoningen met tuin. Ook in Colmschate-Zuid vindt men kronkelende waterpartijen.
De Snippeling was oorspronkelijk een buurtschap in de gemeente Deventer. Momenteel omvat deze buurt een woonbuurt met (nieuwbouw)woningen in het duurdere segment en het Runshoppingcentrum De Snipperling met meerdere, grotere, winkels.
Voor 1974 maakte het dorp Colmschate als een van de dorpen deel uit van de gemeente Diepenveen. In 1974 kwam Colmschate, als gevolg van een gemeentelijke grenswijziging, onder Deventer bestuur. Het gemeenschapshuis de Kuip ligt middenin het (voormalige) dorp.
In de buurt Colmschaterenk zijn in 1984 de eerste nieuwbouwwoningen opgeleverd. De Colmschaterenk was de eerste buurt die deel uitmaakt van grootschalige nieuwbouw in Colmschate-Zuid in de jaren tachtig en negentig. Het wijkwinkelcentrum Flora ligt binnen de buurtgrenzen van Colmschaterenk.
De woonbuurt Roessink was de tweede buurt van het nieuwbouwgebied en ligt in het centrum van de wijk. Het Bramelt ligt aan de westelijke kant van Colmschate-Zuid, vlak bij de A1 en de spoorlijn richting Zutphen. De meeste huizen zijn gebouwd in 1989 en 1990. Ook de buurt Essenerveld is één van de buurten in het nieuwbouwgebied Colmschate-Zuid. De meeste woningen in Essenerveld zijn begin jaren negentig opgeleverd. De buurt omvat bijna 600 woningen. Met het opleveren van de laatste woningen in de buurt het Swormink eind jaren negentig is het nieuwbouwproject Colmschate-Zuid afgerond. Deze buurt grenst in het zuiden aan de snelweg A1 en in het oosten aan het landelijk gebied de Bannink. Zowel Essenerveld als het Swormink zijn ruimer opgezet dan de andere buurten in Colmschate-Zuid. In deze twee buurten staan eveneens relatief de meeste koopwoningen.
Het overige gebied van Colmschate-Zuid bevat de buurten De Scheg, handelspark de Weteringen, Bannink en Oxerhof. Buurt De Scheg omvat het sport- en recreatiecentrum de Scheg. Handelspark de Weteringen is het jongste bedrijventerrein van Deventer aan de noordkant van de snelweg A1. De Bannink en Oxerhof zijn voormalige buurtschappen en maken nu onderdeel uit van een groot landelijk gebied, dat zich uitstrekt ten noorden en zuiden van de A1 tussen Colmschate en Bathmen.