Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Verloedering (2017)

Toelichting

Verloedering
Verloedering wordt berekend aan de hand van de mate waarin inwoners van Deventer bekladding op muren of gebouwen, vernield straatmeubilair, rommel op straat en hondenpoep op straat ervaren in hun eigen buurt. Het kengetal voor verloedering ligt in Deventer op 3,7. Binnen Deventer komt volgens de bewoners de meeste verloedering voor in Keizerslanden en Colmschate-Noord. In het buitengebied is er relatief weinig verloedering. Lettele en Okkenbroek hebben de laagste score voor verloedering (1,7). Het meest bepalend voor het kengetal is het voorkomen van hondenpoep gevolgd door rommel op straat. Dit betekent dat een verbetering op deze punten al gauw een positievere score te zien geeft.

bron: Gemeente Deventer

Colmschate-Noord

Deze wijk wordt begrensd door de spoorlijn Deventer-Almelo, de N348 en het Overijssels Kanaal, de Colmschaterstraatweg en Colmschate-Vijfhoek. De wijk wordt ontsloten door de Oostriklaan, die aansluit op de Holterweg, en het Wilgehaantje die van de andere kant op de N348 aansluit. Na de afronding van de buurt Platvoet begin jaren zeventig heeft Deventer enkele jaren moeten wachten op nieuwbouwlocaties. Vanaf halverwege de jaren zeventig zijn achtereenvolgens de buurten Het Oostrik, Groot Douwel en Blauwenoord gebouwd.

Het Oostrik is een woonbuurt die in 1974 is voltooid. De buurt wordt gekenmerkt door een vrij dichte bebouwing met circa een kwart etagewoningen. Het Oostrik bestond aanvankelijk geheel uit huurwoningen. Een groot deel hiervan is in de loop der  jaren verkocht.
De woningbouw in Groot Douwel startte in 1976. In 1985 is deze buurt voltooid. Met uitzondering van de etagebouw in het buurtwinkelcentrum (Zwaluwenburg) is er alleen laagbouw.  In de buurt Blauwenoord zijn in 1982 de eerste woningen opgeleverd. In 1986 is de buurt voltooid. Deze buurt omvat uitsluitend eengezinswoningen.