Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Participatie uitgaan (2023)

Toelichting

Uitgaan
Uit het Bewonersonderzoek van eind 2023 blijkt dat 82,5% van de Deventenaren wel eens uitgaat naar bijvoorbeeld een café, bioscoop, theater, museum, sportwedstrijd, koffiehuis, buurthuis of een ontmoetingscentrum. Per wijk loopt het aandeel uiteen van 65 procent in Borgele en Platvoet tot bijna 93 procent in de Hoven. De 18-34 jarigen gaan het meest uit (86%), de 65-plussers het minst (69%). De helft van de Deventenaren die wel eens uitgaan, doet dat maximaal één keer per maand, ongeveer een derde gaat meerdere keren per maand uit en 5% doet dat minimaal één keer per week.

bron: Gemeente Deventer

Borgele en Platvoet

Borgele is gelegen ten noorden van de ringweg Ceintuurbaan en ligt deels aan de spoorlijn Deventer-Zwolle. Het wordt verder begrensd door de Laan van Borgele/Boxbergerweg (tot aan de Zandwetering) en door de IJssel aan de westzijde. In het noorden wordt het begrensd door het landelijke gebied van de voormalige gemeente Diepenveen. Het wordt doorsneden door de Havezatelaan en de Overstichtlaan. Borgele is een woonbuurt met overwegend huurwoningen die zijn gebouwd na 1965. De buurt is gebouwd volgens een strak stedenbouwkundig patroon. Er komt veel etagebouw en hoogbouw voor in Borgele.
Wijkcentrum de Schalm vormt het kloppend hart van de buurt. Na een grootschalige herinrichting van de openbare ruimte is nu ook het winkelcentrum geheel en al vernieuwd.

Platvoet ligt ten noorden van de Overstichtlaan (ook al hoort de Boutensgaarde ook bij  Platvoet). Aan de oostzijde vormt  de spoorlijn Deventer-Zwolle de wijkgrens. De IJssel in het westen en het landelijk gebied van Diepenveen in het noorden vormen de overige begrenzingen. De Zwolseweg doorkruist dit gebied
Evenals Borgele omvat Platvoet veel huurwoningen. De buurt is na Borgele gebouwd en er komen veel etagewoningen voor. Op het Platvoetterrein, waar vroeger de Deventer Paaskermis werd georganiseerd, zijn vanaf 2006 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Platvoet kent verder geen voorzieningen waardoor bewoners vooral gericht zijn op Diepenveen, Keizerslanden of Zandweerd.