Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Werkzoekenden (aandeel) (2023)

Toelichting

Aandeel niet-werkende werkzoeken
Begin 2023 stonden er in Deventer 4.780 personen ingeschreven als niet-werkende werkzoekende. Als we de aantallen relateren aan de potentiële beroepsbevolking (personen van 20 tot 65 jaar) dan zien we dat in Deventer het aandeel niet-werkende werkzoekenden bijna 8% bedraagt. Dit ligt boven het landelijke gemiddelde van nog geen 7%. Het aandeel niet-werkende werkzoekenden is een belangrijke graadmeter voor de sociaal-economische positie van wijken en buurten. De wijken Voorstad, Keizerslanden en Borgele en Platvoet scoren met meer dan 10% ruim boven het Deventer gemiddelde. Lettele en Bathmen scoren met minder dan 3% ruim onder het Deventer gemiddelde.

 

 

 

bron: UWV Werkbedrijf

Colmschate-Noord

Deze wijk wordt begrensd door de spoorlijn Deventer-Almelo, de N348 en het Overijssels Kanaal, de Colmschaterstraatweg en Colmschate-Vijfhoek. De wijk wordt ontsloten door de Oostriklaan, die aansluit op de Holterweg, en het Wilgehaantje die van de andere kant op de N348 aansluit. Na de afronding van de buurt Platvoet begin jaren zeventig heeft Deventer enkele jaren moeten wachten op nieuwbouwlocaties. Vanaf halverwege de jaren zeventig zijn achtereenvolgens de buurten Het Oostrik, Groot Douwel en Blauwenoord gebouwd.

Het Oostrik is een woonbuurt die in 1974 is voltooid. De buurt wordt gekenmerkt door een vrij dichte bebouwing met circa een kwart etagewoningen. Het Oostrik bestond aanvankelijk geheel uit huurwoningen. Een groot deel hiervan is in de loop der  jaren verkocht.
De woningbouw in Groot Douwel startte in 1976. In 1985 is deze buurt voltooid. Met uitzondering van de etagebouw in het buurtwinkelcentrum (Zwaluwenburg) is er alleen laagbouw.  In de buurt Blauwenoord zijn in 1982 de eerste woningen opgeleverd. In 1986 is de buurt voltooid. Deze buurt omvat uitsluitend eengezinswoningen.