Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Werkzame personen (2023)

Toelichting

Werkgelegenheid
De Deventer bedrijven bieden in 2023 gezamenlijk aan 56.035 mensen werk, waarvan 47.055 meer dan twaalf uur (fulltime) en 8.980 minder dan twaalf uur per week (parttime) werkzaam zijn. Dat zijn 1.780 banen (3,3%) meer dan een jaar daarvoor. De grootste toename van het aantal banen is zichtbaar in de gezondheids- en welzijnszorg. In een jaar tijd steeg het aantal banen binnen deze sector van 11.030 naar 11.685, een toename van 655. De gezondheidszorg blijft met 21% van alle banen opnieuw de grootste sector qua werkgelegenheid. 

2005 t/m 2009 exclusief CBS landbouwtelling, vanaf 2010 inclusief CBS landbouwtelling

bron: BIRO en LISA

Keizerslanden

Keizerslanden roept voor vele Deventenaren associaties op met het wijkwinkelcentrum met dezelfde naam. Het is een centrum met een verzorgingsgebied dat de wijk overstijgt. Twee grote wooncentra staan in Keizerslanden, te weten Ludgerus en Humanitas. Het gebied wordt begrensd door de Ceintuurbaan, Laan van Borgele, Keizer Karellaan, Wezenland, Raalterweg en Brinkgreverweg. Het wordt doorkruist door een ringweg, waarvan de Lebuïnuslaan, Margijnenenk en de van Oldenielstraat deel uitmaken.

De buurt Ludgeruskwartier is in de jaren zestig gereedgekomen en bestaat in feite uit kleine deelgebieden doorsneden door de Karel de Grotelaan. In de buurt komen zowel etage- als eengezinswoningen voor. Het wijkwinkelcentrum Keizerslanden vormt het bruisend hart en wordt momenteel vernieuwd.

Een klein deel van de  buurt Tuindorp bestond uit vooroorlogse corporatiewoningen die zijn gesloopt. Er voor in de plaats zijn nieuwbouw (huur)woningen verschenen. Het overige gedeelte van de buurt bestaat uit, in goede staat verkerende, etage- en eengezinswoningen.

Het Rollecatekwartier (voorheen Ziekenhuisbuurt) wordt gekenmerkt door de nu niet meer als zodanig in functie zijnde ziekenhuizen en een zelfstandig verpleegtehuis. Het Deventer Ziekenhuis is verplaatst naar de nieuwbouwlocatie op de Rielerenk, redenen waarom er een naamswijziging van de buurt heeft plaatsgevonden. In deze naoorlogse buurt is veel particulier woningbezit.

Het Oranjekwartier, een  woonbuurt met overwegend huurwoningen werd in het begin van de jaren zestig gebouwd. De buurt wordt gekenmerkt door veel etagewoningen en hoogbouw. Een van de eerste bewoners van deze buurt waren Molukkers. Hun gemeenschapshuis, Masohi, is inmiddels een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners.

Evenals het Oranjekwartier werd ook het Landsherenkwartier in de jaren zestig gebouwd. De buurt kent overwegend huurwoningen en heeft ook veel etagebouw. De buurt wordt momenteel vernieuwd. Deze renovatie is afgerond in mei 2016.